Magabiztos nyelvvizsgázás

a Corvinus Nyelvvizsgaközpont szervezésében

„Dai”: egyetlen olasz szócska, sokféle jelentéssel

cikk-dai.jpg

 

Az olasz „dai” szó jelentése attól függően is változhat, hogy kit kérdezel meg róla. A BBC Culture’s Untranslatable Worlds című, angol nyelvű feliratozással ellátott sorozatában olaszok magyarázzák a szó különböző jelentéseit. Természetesen olaszos hevességű gesztikulációból, azaz kézjelzésekből sem lesz hiány, hisz az szorosan kapcsolódik a verbalitáshoz, mondhatnánk úgy is, hogy kéz a kézben járnak!

Egy focimérkőzésen nyugodtan kiálthatod olaszul azt, hogy „Dai!”, hogy szurkolj a kedvenc csapatodnak, mondja ezt Francesco Ranieri, aki szerint olyan motivációs hatással leszel ezzel, mintha a csapatot hátulról előremozdítaná egy láthatatlan, segítő kéz.

Ezzel párhuzamosan akkor is előszeretettel használják ezt a felszólító szót, ha siettetni szeretnénk valakit, vagy ha éppen egy állítással nem értenek egyet és szeretnék valamiféleképp kifejezni a hitetlenkedésüket. Ha valaki olyat mond, ami teljességgel hihetetlen, sokszor mondjuk rá azt, hogy „ma dai”, meséli Teresa Villi, miközben két kezével „imádkozó” mozdulatot tesz. Magyarul ez a „Komolyan?! Miről beszélsz, hisz ez nem lehet igaz!” megfelelője.

Andrea Vitellozzi visszaemlékszik, hogy egyszer amerikai vendégei igencsak kiakadtak, amikor kutyájának a határozott „dai” parancsot adta, de aztán a vígan loholó blökit látva hamar rájöttek, hogy Andrea kutyája nem angolul „beszél” így  ez a szó nem az angol  „die” megfelelője a számára, hanem a buzdító  „gyerünk!” olasz változata.

Dc Cymbalista szerint ez a szó jelentheti még azt is, hogy „hajrá, csináljuk meg!”, ami egy felszólítás a produktív közös munkálkodásra.

Nem meglepő módon a világ egyik legizgalmasabb nyelve az olasz, ahogy a szavak jelentését 180 fokos szögben képesek megváltoztatni a hozzájuk társított kézjelzések! A szó jelentése tehát nagyban függ a kiejtés tónusától, a gesztikulációktól,  és a kontextustól,  attól, hogy milyen szavak ölelik körbe.

A videót az alábbi linkre, vagy képre kattintva megtekintheted a BBC hivatalos oldalán.

cikk-dai2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusnyelvvizsga.blog.hu/api/trackback/id/tr2414116355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amiért szeretnek nálunk nyelvvizsgázni

- Oldott, vizsgázóbarát légkör
- Profi körülmények
- Életszerű feladatok
- Segítőkész vizsgáztatók
- Hatékony felkészülési lehetőségek

Kövess minket a friss infókért

süti beállítások módosítása