Magabiztos nyelvvizsgázás

a Corvinus Nyelvvizsgaközpont szervezésében

A Peppa Malac rajzfilmsorozat nem várt mellékhatása

cikk-peppa.jpg

Szinte aligha van olyan személy, legfőképpen kisgyermekes szülő, aki ne ismerné akár csak látásból is Peppa Malacékat. Külföldön hatalmas népszerűségnek örvend ez a sorozat, de itthon is sokan kedvelik. Amerikában azonban egy különös mellékhatást okozott: a gyerekek elkezdtek úgy beszélni, mint Peppa Malac. Egészen pontosan felvették a klasszikus brit akcentust, majd minden mondatuk befejezésénél röffentenek egyet, mint a malacok! Úgy véljük, erre sok szülő nem számított, de hát a rajzfilmek produkálhatnak néha furcsaságokat. :)

Aki nem ismeri a sorozatot, annak ajánljuk, hogy nézzen bele:

A jelenségnek már neve is van amerikai körökben: #PepaEffect. Volt, aki azt állította egy olyan weboldalon, ahol hasonló sztorikat osztanak meg egymással a szülők, hogy a 3 éves unokatestvére is felvette már a brit akcentust, amire roppantmód féltékeny lett, mert arrafelé az nagyon menő.

Volt, aki viszont úgy nyilatkozott, hogy alig várta, mikor fog a lánya a rajzfilm hatására imádnivaló brit akcentussal beszélni, ehelyett viszont csak malac módjára „beszélt”, ami már kevésbé imádnivaló.

Illetve volt egy olyan hozzászólás is, hogy egy mindösszesen két éves gyermek is felvette a brit akcentust, pedig sosem hagyta el Washingtont, Oregont és Kaliforniát.

A főszereplő kismalac hangját egy 17 éves lány, Harley Bird adja már idestova több, mint 10 éve, aki egy showműsorban elmondta, hogy egy hétköznapi bevásárláskor vagy kávérendeléskor véletlenül ő is röfög a mondatai végén.

A rajzfilmet legfőképp olyan kiskorú gyermekek nézik, akik a nyelvtanulás kritikus időszakában vannak, ezért könnyen elsajátítanak akcentusokat, pláne, ha túl sokszor hallják azt.

Persze sok szülő inkább nevet az egészen, főleg ahol „csak” az akcentus lett átvéve, a röfögés nem.  Ezen a videón egy 3 éves kisfiú beszél egészen jó angolos kiejtéssel a hátsó ülésen:

Sok szülő írta azt is, hogy a gyermekeik a benzin-re már nem az Amerikai angolban megszokott „gas”-t, hanem a britek által használt  „petrol”-t mondják.

Érdekes, hogy egy rajzfilm milyen nagy hatást képes gyakorolni a kisgyermekekre, ezért érdemes nagyon odafigyelni, hogy mit néznek, mit engedünk nézetni velük.

cikk-peppa2.jpg

Ausztráliában például betiltottak egy epizódot, mert az azt sugallta a gyerekeknek, hogy a pókok aranyosak, nem kell tőlük félni. Viszont Ausztrália pont nem az a hely, ahol nagyon barátságos pókok élnének (sok a halálos csípésű pók), ezért fontos volt megőrizni a gyerekekben a pókok felé tanúsított távolságtartást.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusnyelvvizsga.blog.hu/api/trackback/id/tr5214677290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amiért szeretnek nálunk nyelvvizsgázni

- Oldott, vizsgázóbarát légkör
- Profi körülmények
- Életszerű feladatok
- Segítőkész vizsgáztatók
- Hatékony felkészülési lehetőségek

Kövess minket a friss infókért

süti beállítások módosítása