Magabiztos nyelvvizsgázás

a Corvinus Nyelvvizsgaközpont szervezésében

A zene és a nyelvtanulás igazán szórakoztató páros!

 

cikk201906211.jpg

9 tipp a nyelvtanulás gyakorlására a zenén keresztül

 

Biztos te is ismersz valakit, aki az egyik kedvenc idegen nyelvű dala hatására kezdte el az adott nyelvet tanulni, sőt, talán még veled is előfordult ez. A zene erősen inspiráló, örömöt okoz, felpörget, segít átvészelni a szomorú időszakokat, erőt ad, új utakon indít el, legyen az akár a nyelvtanulás. Általa akár még a nyelvvizsgán is érdekesebben tudod kifejezni majd magad!

A zene a mindennapjaink szerves részét képezi. Ha jobban belegondolunk, szinte alig van olyan óra, amikor ne hallanánk valamilyen dalt (ami legtöbbször angol nyelvű) - bevásárláskor, utazáskor, otthon háttérzajként, stb. Miért ne illeszthetnénk be épp a nyelvtanulási rutinunkba? A másik nem elhanyagolgató érv mellette, hogy a szórakozva tanulás mindennél nagyobb hatásfokú, jobban emlékszünk a tanultakra, ha az nem görcsösen, monoton módon történik.

6 hatalmas előny, ha zene segítségével gyakorlod a nyelvet:

  1. A hagyományos nyelvtanulás módja kétségtelenül hatékony, ám hamar felemészti az energiánkat, koncentrációs képességeinket gyorsan kifullasztja. Érdemes szüneteket beiktatni a tanulóidőnkbe. Ezekben a szünetekben hallgass zenéket a célnyelveden. Frissítő, felpörgető, növeli a nyelvi készségeket, mégsem szakítja meg a tanulási folyamatot. Win-win!
  2. A zeneszámok által jobban kapcsolódhatsz a helyi kultúrához, és ha anyanyelvi beszélőkkel tudsz társalogni, közös témaként szolgálhatnak ezek a dalok.
  3. Ha egy szöveg zenésítve van, sokkalta könnyebb megtanulni. Valószínű, hogy egy régi dalt könnyebben felidézel, mint egy régi irodalomórán tanult verset. Írd le kommentben, ha ez NEM így van! :D Emiatt a neked tetsző dalban szereplő kifejezésekre és szavakra is könnyebben visszaemlékszel a jövőben bármikor.

A spanyolul és portugálul tanulóknak az alábbi dal megerősítheti az alapvető szavakat. Luan Santana portugálul, míg Belinda Peregrín spanyolul énekel. A refrén szövegét mindketten különböző nyelven éneklik el benne.

Dalszövege:

Portugál: O que é que você viu em mim?

Spanyol: No me preguntes porqué no sé!
De repente me sentí así, enamorada por ti!

Portugál: Mas a gente pouco se falou, foi coisa tão profissional.

Spanyol: Yo concuerdo contigo y creo que eso no es normal!

Portugál: De repente você me liga, diz coisas lindas de amor
Eu confesso que adorei, e que foi a primeira vez
Que alguém me encantou!

Spanyol: Tu manera, tu sonrisa
Tu aparencia de niño que me agrada
Tu encanto, tu pedido.
Y tu voz avergonzada al disculparte
Tu timidez me encanta, y te voy a confesar
Que el deseo de que me llames me asusta!

Portugál: Seu jeito, seu sorriso
Sua forma de menina de me agradar.
Seu charme, seu pedido.
Sua voz tão constrangida ao se desculpar.
Sua timidez me encanta, e eu vou te confessar
Que a ânsia de esperar você ligar me assusta!

 A szókincse nem bonyolult, így a kezdők is könnyen megérthetik.

  1. A zene könnyen elérhető, bárhol is legyél. Bármikor be tudod manapság már kapcsolni, ha egy kis lazításra és gyakorlásra van igényed.
  2. A zeneszámok alapvetően nem hosszúak, általában 2-3 percesek, így ha csak pár perced is van a gyakorlásra, mindig találhatsz rá alkalmat.
  3. A refrén nagyon gyakran ismétlődik, így jól bevésődik a memóriánkba. A legtöbben (azok is, akik nem tanulnak spanyolul) vissza tudják idézni a „Despacito” egyes részeit. :) Mivel az ismétlés a nyelvtanulás kulcsa, a zene és a tanulás természetes módon kapcsolódik össze.

cikk201906212.jpg

Hogyan tudod a lehető leghatékonyabban alkalmazni a zenét a nyelvtanulásban?

1. Válassz ki egy megfelelő dalt

A megfelelő dal kiválasztása a siker kulcsa, ehhez pár pontot érdemes figyelembe venni: az első dolog az, hogy tetsszen neked a dal, szeresd hallgatni akár többször egymás után, mert minél többször hallgatod meg, annál többet és jobban fogsz tanulni belőle.

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy a dal szóhasználata a te készségeid szintjén helyezkedik-e el. Például, ha még csak a nyelvtanulás nagyon korai szakaszában vagy, érdemes gyermekeknek írott dalokat hallgatni. Azonban ha egy dal túlságosan nehéz, mint egy gyors rap szám, minden összemosódhat és egy nagy zavar lesz csak a fejedben, a megértés totális hiányával, amit demotiváló lehet. Az a legjobb, amikor első hallásra nagyjából megérted a dal mondanivalóját. Ekkor valószínűleg épp a neked megfelelő szintű zeneszámot hallgatod.

2. Legyen veled mindenhol

A megfelelő dal kiválasztása után a következő lépés, hogy töltsd le a zeneszámot a telefonodra, számítógépedre, bármilyen eszközre, ami el tud kísérni téged, bárhova is mész.

Erre több módszer is van, az alábbi platformok további segítséget tudnak nyújtani:

iTunes – komplett albumok is letölthetőek általa, továbbá bőséges tartalom között lehet böngészni az adott célnyelven. Apple termékeken használható.

Spotify – Ingyen is, de fizetősen is hallgatható zenei szolgáltató, ahol akár offline is hallgathatod a kedvenc zenéid. Saját publikus lejátszási listát is létrehozhatsz benne, amit más nyelvtanulók is láthatnak világszerte. Témakör, hangulat, stílus szerint is keresgélhetsz benne és még rádiót, podcast-eket is hallgathatsz.

Youtube – Természetesen itt is készíthető publikus lejátszási lista, amit bárki más megtalálhat és hallgathat.

 

3. Vizsgáld meg a dalszöveget

Még az anyanyelvi beszélők sem tudják mindig 100%-os pontossággal értelmezni a dalszövegek szavait, ezért abszolút nem probléma, ha segítséget kérünk a dalszöveg értelmezésében. A szöveg tanulmányozása akkor is jó, hogy ha nagyjából érted a mondanivalót, de szeretnéd egyértelműsíteni, konkretizálni.

Az alábbi oldalak nagyon hasznosak a dalszövegek keresésében és értelmezésében:

FluentU - Ezen az oldalon számos kategóriában lehet videókat böngészni, amihez feltétlenül kapcsolódnak feliratok is. Egy videó lejátszásánál létrehozza a feliratot, amit nyelvi órává, interaktív gyakorlássá alakít át. Minden egyes létrehozott szóra rá lehet menni a kurzorral, és kiírja, hogy mit jelent az a szó önállóan, illetve hogyan kell kiejteni. Továbbá megnézhető az is, hogy egy adott kifejezést vagy szót hogyan használnak más kontextusban, más videóban és még kvízeket is készít számunkra. Ez egy remek gyakorlás lehet!

A linkre kattintva nézd meg a kis bemutatkozó videójukat, hátha kedvet kapsz hozzá.

 Lyrics Translate – Ha beírod a keresőmezőbe az adott előadót vagy együttest, majd ráklikkelsz egy zeneszámra, kiválaszthatod, hogy milyen nyelven szeretnéd megnézni a dalszöveg fordítását. Nagyon sok lehetőség közül fogsz tudni választani. Például az egyik leghíresebb Rammstein számot még tongai nyelven is megtekinthetsz. :) (Tonga az óceániai Polinéziában, a Tonga-szigeteken fekvő kicsi állam, amely három kisebb szigetcsoportot foglal magában.)

 Genius- A Geniuson is rengeteg zeneszöveg található, és még észrevételeket is lehet róluk olvasni, amit a felhasználók írtak. Ez segíti a dalszöveg mélyebb megértését. Ha ráklikkelsz egy dalszövegre, a valamilyen színnel kiemelt részeknél egy észrevételt fog találni.

4. Listázd ki az ismeretlen szavakat

Még ha meg is érted a dal mondanivalóját, listázd ki az ismeretlen szavakat, bővítve ezzel a szókincsed. Nem beszélve arról, hogy ezáltal a dalt is jobban megértheted.

Ha úgy gondolod, hogy egy szónak önmagában nincs túl sok hozzáadott értéke a jelentés értelmezésében, akkor vizsgáld meg szélesebb kontextusban, milyen szavak veszik körül. Ezt a listát előbb utóbb nagy büszkeséggel fogod végigböngészni, hogy mennyi szóval lettél az idők folyamán gazdagabb csak a zenehallgatás által!

5. Gondolkozz részletekben

Mikor először megpillantasz egy dalszöveget, elsőre talán soknak tűnik, úgyhogy ne az egész szöveget kezd el vizsgálni, hanem csak egy részét. A refrén például gyakran ismétlődik, amivel a helyes kiejtést is jól meg tudod tanulni idővel.

6. Éneklésre fel!

Ez a legjobb rész! Az éneklés kifejezetten szórakoztató (néha nem mindenkinek, pl. a szomszédoknak, vagy a másik szobában lakó tesónak :)), azonban sokkal több ez, mint puszta szórakozás – amikor a célnyelveden énekelsz, a kiejtést is gyakorlod és rögzíted az agyadban az újonnan tanult szavakat. A karaoke is egész jó megoldás, amikor már magabiztos vagy a kiejtésben. Például írd be a Youtube keresőjébe a kedvenc számod címét és azt, hogy „karaoke version”.

7. Nézz zenei videókat

Mikor klippet is nézel a zenehallgatás során, egy átfogó képet is kaphatsz a jelentéséről. Ezen felül, ha nem érted elsőre a szavakat, nézheted az énekes száját, hogyan artikulál, ami segíthet a szavak beazonosításában. Ilyen oldalak pl.: FluentU, Youtube, Vimeo.

cikk201906213.jpg

8. Táncolj!

Joggal teszed fel a kérdést, hogy mi köze a táncnak a nyelvtanuláshoz?!

Igen, a tanulás általában egy csendes tevékenység. Tanulmányok azonban bebizonyították, hogy mozgás közben jobban fog az agyunk, könnyebben megy a tanulás!

Tehát a következő alkalommal, amikor megnézed a kedvenc zeneszámod klippjét, mozogj rá egy kicsit, érezd jól magad közben! :) Lehet, hogy furán hangzik, de próbáld ki, hogy séta közben tanulsz valamit – később teszteld le, hogy jobban emlékszel-e rá mintsem arra, amit csak simán a szobában, az íróasztalnál ülve próbáltál memorizálni a lámpa fénye alatt. A tudományos magyarázata röviden az, hogy a szavak és kifejezések egyes mozdulatokkal való összekapcsolása megkönnyíti a visszaemlékezést (mivel egyel több támpont –jelen esetben mozdulatsor- érkezett az agyban az adott tárgy felidézéséhez, minél több csatorna kapcsolódik egy tanult szóhoz, annál könnyebb és gyorsabb az elérési útvonala).

9. Interakció a további rajongókkal

Míg a zene nagyszerű hallás utáni gyakorlat és szókincsnövelő, az írási készségeket nem fejleszti azonnal (persze később a tanult szavak beépíthetőek a kommunikációnkba).

A világ minden pontján találhatóak rajongók, a zene kiváló téma a barátságok kialakításához! Keress olyan csoportot az interneten, akik a célnyelveden beszélnek és az adott előadó, vagy zenekar rajongói. Később ezekből a rajongókból akár még barátok is válhatnak.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusnyelvvizsga.blog.hu/api/trackback/id/tr9714912778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amiért szeretnek nálunk nyelvvizsgázni

- Oldott, vizsgázóbarát légkör
- Profi körülmények
- Életszerű feladatok
- Segítőkész vizsgáztatók
- Hatékony felkészülési lehetőségek

Kövess minket a friss infókért

süti beállítások módosítása