Magabiztos nyelvvizsgázás

a Corvinus Nyelvvizsgaközpont szervezésében

6 jó szokás, amiktől nagy eséllyel átmész a vizsgán!

cikk-szokas.jpg

Nyelvvizsgaközpontunkban ugyan elmarad a 2020-as májusi nyelvvizsgaidőszak a koronavírus miatt, azonban az augusztusi jó eséllyel meg lesz tartva, így még abszolút nem késő olyan apró szokásokat kialakítani az életedben – főképp, ha nyelvvizsgára vagy bármilyen más típusú vizsgára készülsz – amelyek által könnyebben megszerezheted a hőn áhított bizit.

Miért érdemes egyáltalán szokásokat kialakítani, rutinná formálni?

  • Csökkentik a stresszt, illetve
  • magabiztossá fognak tenni a vizsgán.

Talán kezdetben nehéznek tűnik felvenni és megtartani összegubancolódás nélkül a fonalat, de hidd el, előbb utóbb rutinná válik és a kezdeti nehézségekre már nem is fogsz emlékezni, csak hagyj egy kis időt magadnak.

1. Egy óra, ami csak a tanulásé

Minden nap legyen egy órád, amit csak a tanulásnak szentelsz. Például a délután 3-4-ig tartó idő legyen csak a vizsgafelkészülésé. Előnye, hogy az anyagot mindig frissen tartod a fejedben, nem fognak elévülni a vizsga dátumáig a már megtanult dolgok.

2. Nem csak az idő, de a hely is fontos

Alakíts ki egy kis tanulósarkot. Legyenek a szemeid előtt a motivációs erőként szolgáló céljaid, akár rajz, inspiráló mondatok, jövőbeli álmokat szimbolizáló képek formájában. Ami viszont fontos, hogy ez a hely semmiképp ne legyen az otthon egy forgalmas részén, ne terelje el semmilyen zaj (pl. TV) a figyelmed. A könyvtár és a kávézó ugyan sokaknak jól működik, azoknál viszont nem fog működni, akiket könnyen kizökkent mások jelenléte, mozgása, meg persze a zajok.

3. Legyen nálad minden alapkellék

Győződj meg róla, hogy minden olyan eszköz nálad van, ami csak kellhet – íróeszközök, szövegkiemelő, post-it, füzetek, könyvek, szótár (célszerű gyakorolni a hagyományos szótárral, hiszen a vizsgán ez kell majd, de nagyon más, mint az online verziók), stb.

4. Válts offline üzemmódba

Erre az egy órácskára legalább kapcsold ki a mobilnetet a telefonodon, vagy legalább tedd néma üzemmódba, hogy az értesítések pittyegése ne terelje el a figyelmed. A mai online világban, amikor mindig mindenki azonnal elérhető, nehéz offline módra váltani, tudjuk, de hidd el, csak eleinte lesz nehéz. Ki kell tudni néha kapcsolni. Ha pedig számítógépen szeretsz tanulni, ha lehet, maradj távol a Facebook-tól, Instagramtól, TikToktól, az emailektől és más szórakoztató weboldalaktól. Ez önuralom kérdése lesz, ami viszont jól gyakorolható.

cikk-szokas2.jpg

5. Kövesd nyomon magad

Írd le akár egy Excelbe a napi, heti, havi, féléves céljaid listáját és írd le melléjük, hogy mit kell hozzá megtenned. Monitorozd, hogy hol tartasz a folyamatban. Például felsorakoztathatod egymás alá az aktuális félév összes elkövetkező vizsgáit, majd mindegyik vizsgához heti tanulási tervet készítesz. Abból pedig napi listát is készíthetsz. Erre egy fali naptár tökéletesen megfelelhet, de vannak már online to-do list készítők is, mint pl a todolist.com, vagy a Google Tasks app. Az alábbi oldalon 22 ilyen progit, online szoftvert találsz, a legnagyobb részük ingyen is használható: https://www.proofhub.com/articles/to-do-list-apps

6. Tematizált ütemterv

Az is jó ötlet lehet a tanulási terv kialakításánál, ha a naptáradba, terveződben megtervezed, hogy az adott napon vagy héten milyen témára akarsz koncentrálni elsősorban, így nem ugrálsz majd köztük – az agyad meg fogja hálálni. Szisztematikusan haladj, és amit előző nap már megtanultál, mindig olvasd át másnap is, hogy belevésődjön a tananyag a memóriádba. Ha sikerült elérni a napi terveket, ne feledkezz megjutalmazni magad valami aprósággal – egy latte-val, vagy egy kis endorfinnövelő sütivel, mert ami jár, az jár. ;)

A következő cikkben azt taglaljuk majd, hogy hogyan tudsz viszonylag könnyen és gyorsan javítani a tanulási készségeiden! :) Hamarosan jelentkezünk újra, kövess mindet továbbra is!

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusnyelvvizsga.blog.hu/api/trackback/id/tr7715634238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amiért szeretnek nálunk nyelvvizsgázni

- Oldott, vizsgázóbarát légkör
- Profi körülmények
- Életszerű feladatok
- Segítőkész vizsgáztatók
- Hatékony felkészülési lehetőségek

Kövess minket a friss infókért

süti beállítások módosítása