Magabiztos nyelvvizsgázás

a Corvinus Nyelvvizsgaközpont szervezésében

6+1 bűvös szabály, hogy elsőre átmenj a nyelvvizsgán

cikk-majus.jpg

Senki sem szereti a vizsgákat, de ezek a tippek segíteni fognak abban, hogy minden nehézség nélkül elsőre átmenj.

 

Mindannyian tudjuk, hogy megy ez: a vizsga rohamosan közeledik, a stressz-szintünk egyre növekszik, és úgy érezzük, mintha kifutnánk az időből. Sajnos a pánikba esés ritkán jó módszer a stressz kezelésére, tehát, ha alap-, közép- vagy felsőszintű nyelvvizsgára készülsz, hasznosítsd ezeket a trükköket, hogy magabiztosan felkészülhess a nagy napra. 

 

Mérd fel, hogy milyen szinten vagy az adott nyelvből!

Első lépésként tudnod kell, milyen szinten állsz az adott nyelvből. Ahhoz, hogy pontos képet kapj tudásodról, érdemes egy szintfelmérő vizsgát írni, hiszen így könnyebben megtervezheted a tanulásra szánt időt és felmérheted, hogy melyek a nehézkesebb részek.

 

Ismerd a nyelvvizsga témáit, feladattípusait és formátumát!

Tudj meg minél többet a nyelvvizsga menetéről: Pontosan hogy zajlik? Milyen típusú feladatok várnak a vizsgán? Milyen hosszú az írásbeli rész? Milyen szabályok vonatkoznak a szótárhasználatra? Milyen témákkal érdemes felkészülni a szóbeli (beszédkészség) vizsgára? Mindenképp a választott nyelvvizsgaközpont weboldalán keress információt a vizsgáról, így nem érhet meglepetés.

Ha a Corvinus Nyelvvizsgaközpont mellett döntenél, ezekre a kérdésekre az alábbi linken találod bővebb tájékoztatónkat:

https://www.uni-corvinus.hu/fooldal/kepzes/nyelvvizsga/nyelvvizsgak/a-vizsgak-menete/

 

Készíts tanulási tervet, időbeosztást!

Készíts egy saját testreszabott tervet, ami segíteni fog abban, hogy elég időd legyen tanulni és gyakorolni. Minden nap szentelj legalább fél órát a nyelvtanulásra, főleg a nehézkesebb részekre. Ne feledd, te irányítod a saját időd és ütemterved, tehát bátran változtass rajta, ha megunnád.

+ tipp: A végső cél már világos, de érdemes tanulás közben is részcélokat meghatároznod, így könnyedén és hatékonyan fogsz haladni.

 

Használj szövegkiemelőt!

Ha jó a vizuális memóriád, használj különböző színű szövegkiemelőket! Például: húzd ki az igéket rózsaszínnel, a viszonyszavakat sárgával, a főneveket pedig zölddel. Így vizsga közben sokkal könnyebben eszedbe fog jutni az adott szó vagy kifejezés.

 

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Ha már kiválasztottad a nyelvvizsgaközpontot, megnézted a követelmények listáját, készítettél tanulási tervet, akkor elkezdheted a felkészülés kulcsfontosságú részét is. Érdemes kitölteni az adott nyelvvizsgaközpont oldalán lévő mintafeladatokat, és ha van rá lehetőséged, vásárold meg a vizsgafelkészítő tankönyveket is. A lényeg: gyakorolj minél többet, hiszen a hibáidból fogsz a legtöbbet tanulni!

 

Mérd az időt!

Ha már kellőképp belejöttél a gyakorlásba, kezdd el mérni az időt is! Nézd meg, pontosan mennyi időt fogsz kapni az egyes feladatrészekre, és a szerint állíts be egy stopperórát.  Így tudni fogod, mennyit kell még gyakorolnod, és mennyi időt kell még lefaragnod a vizsgáig.

 

+ Ellenőrizz!

Fontos, hogy a vizsgaidőbe nemcsak a feladatok megoldására kell időt szánni, hanem a leírtak ellenőrzésére is. Hajlamosak vagyunk ezt a részt fél vállról venni, de rengeteg hibapontot megspórolhatsz, ha erre is hagysz elég időt.  Ne légy rest átolvasni a vizsgalapokat, lehet, hogy azon a pár ponton fog múlni a vizsgád!

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusnyelvvizsga.blog.hu/api/trackback/id/tr5515716286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amiért szeretnek nálunk nyelvvizsgázni

- Oldott, vizsgázóbarát légkör
- Profi körülmények
- Életszerű feladatok
- Segítőkész vizsgáztatók
- Hatékony felkészülési lehetőségek

Kövess minket a friss infókért

süti beállítások módosítása